Så beskrivs nörden på nätet

posted in: Uncategorized | 0

Vi har i vårt projekt ”Nörden som grindvakt?” valt att använda begreppet nörd när vi pratar och skriver på svenska, vilket kan översättas till både geek, nerd och dork – och kanske ännu fler saker på engelska. Men varifrån kommer det svenska ordet, vad betyder det och hur används det idag? Här visar och kommenterar Eva Silfver några förslag utifrån en googling på ordet nörd.

NÖRDENS URSPRUNG

Ordet nörd är enligt slangopedia.se en försvenskning av det engelska ordet nerd – alltså ett låneord, ett påhittat ord (it-ord.idg.se) och ett slangord (sv.wikipedia.org). På svenska Wikipedia anges att ordet användes första gången 1950 i boken If I Ran the Zoo, av Dr. Seuss (amerikansk författare och tecknare). I boken beskrivs nerden/nörden som en särskild djurart och på websidan it-ord.idg.se, som också hänvisar till Dr. Seuss bok, visas en bild av denne nörd/nerd, se: http://paulkienitz.net/nerd-history.html. En bild som känns ganska långt ifrån den mer nutida nörden.

MER NUTIDA DEFINITIONER AV BEGREPPET NÖRD

En nörd är enligt Wikipedia en stereotyp benämning på en person som har ett starkt intresse eller intresseområde. I Svenska Akademins Ordbok (SAOL), version 14, definieras nörd som ”en person som har ett stort specialintresse och som därför kan verka något enkelspårig.” Nördens koppling till det enkelspåriga nämns även av sv.wiktionary.org. men här i kombination med en sorts besatthet inom visst ämne. Besattheten hos en ”person som är helt uppslukad av ett visst intresse” kopplas vidare till att denne är: ”bortkommenpå andra områden” (synonymer.se). Ibland anges att besattheten och specialintresset gäller datorer, teknik och naturvetenskap (sv.wikipedia.org), eller till exempel sport, modelljärnvägar eller Star Trek (synonymer.se).

Nördens specialintresse associeras på flera websidor till intelligens, som väl kan uppfattas som något positivt, samtidigt som det kopplas till bland annat avsaknad av ”socialt och sexuellt liv” (it-ord.idg.se) eller ”en kille som inte har någon tjej”, en mobbad person, en person med mer Asperger-liknande drag (synonymer.se) eller en tönt (ordguru.se). Men töntstämpeln ifrågasätts också, till exempel på sidan it-ord.idg.se som framhåller att en nörd inte är en tönt eftersom: ”en tönt försöker verka cool, men misslyckas” medan en riktig nörd inte bryr sig. Ytterligare motsättningar i beskrivningarna av nörden är denne benämns som en ”superkrigare med snygg flickvän” (synonymer.se) men också pekas ut som en person ”med mindre fördelaktigt utseende” (typkanske.se).

På synonymer.se’s sida framkommer det, vilket redan nämnts ovan, att nörden är könad (”en kille som saknar tjej”) och vidare att kvinnor bör undvika nördpositionen – precis som de bör undvika att förknippas med ordet ”slampa”, sägs det. På sidan ordguru.se hänvisas till hur svenska tidningar skriver om nörden och där finns bland annat följande citat från computersweden.idg.se: ”I åratal har vi vant oss vid bilden av it–killen som en nörd, ofta en odräglig besserwisser med attityden “du fattar inte teknik” (ordguru.se). På en annan sida framhålls dock att ”kvinnor kan också räknas som nördar” (it-ord.idg.se). Här synliggörs både mannen som norm, heteronormen och att kunskap och makt hänger tätt samman.

SYNONYMER TILL NÖRD

På tre av de undersökta websidorna fanns listor på nörd-synonymer. De sammanfattas nedan. Siffrorna inom parantes visar om en, två eller alla tre sidorna anger synonymen.

Knäppskalle (1); dumskalle (1); freak (1); fantast (1); entusiast (1); enspårig (2); insnöad (2); geek (2);

glasögonorm (2); pluggis (2); tönt (3); datanörd (3)

Kanske kan en då säga att det finns 10 ”röster” med mer negativa konnotationer till nörd (knäppskalle, dumskalle, freak, insnöad, tönt) och 11 ”röster” som är mer neutrala, eller kanske både positiva och negativa (fantast, entusiast, geek, glasögonorm, pluggis, datanörd).

ANVÄNDNINGEN AV NÖRDBEGREPPET

Vad gäller användningen av begreppet nörd så anges att det fram till slutet av 1900-talet oftast användes i negativ bemärkelse, ibland som synonym till tönt, men att ordet numer lika ofta används som något positivt och till exempel användas ”ironiskt” om till exempel ”den sociala nörden” som har ”stort intresse för socialt umgänge och mänskliga relationer” (sv.wikipedia.org).

Ordet nörd kan också användas i verbform – att nörda. Att nörda är, enligt slangopedia.se, ett positivt ord som innebär att: ”överentusiastiskt sysselsätta sig med något intresse under långa tidsperioder, intensivt. Betoningen ligger på att överdriva sitt engagemang.” Men: ”Man kan dock göra sig rolig över någon som lägger ner till synes onödig energi på något. Ex.: Vilken nerd. Han eller hon nördar på facebook flera timmar per dag. Att nörda loss på studentlitteraturen, betyder att man studerar hårt på en hög nivå. Att bli riktigt “insnöad” på ett intresse.” (slangopedia.se).

Sammanfattningsvis är min analys av denna mer eller mindre slumpmässiga undersökning av nörden som begrepp att det på ett sätt verkar vara ganska öppet vad eller hur en nörd ”är”. Ibland associeras begreppet till något positivt och ibland har det mer negativa konnotationer. Samtidigt tycker jag mig uppfatta att det inte är ett direkt ”fritt val” vem som kallas för, eller kan kalla sig, nörd. Dels beror det på kontexten och situationen men det beror också på varifrån vi kommer och hur vi ser ut och vilken mening som detta ges.

http://www.slangopedia.se/ordlista/?ord=n%F6rd
https://sv.wikipedia.org/wiki/N%C3%B6rd
https://sv.wiktionary.org/wiki/n%C3%B6rd
https://www.svenskaakademien.se/svenska-spraket/svenska-akademiens-ordlista-saol/saol-14-pa-natet
https://www.synonymer.se/sv-syn/n%C3%B6rd
https://it-ord.idg.se/ord/nord/
https://www.typkanske.se/synonym/nord# https://www.ordguru.se/synonymer/n%C3%B6rd https://synonymertill.com/synonym/n%C3%B6rd/